Helyzet, avagy egy aktuális időkép

Az ádáz hidegfront elvonult, a természet kissé fellélegzett. Néhány fotó az aktuális helyzetképpel (Muckenkogel és Traisner Hinteralm, április 28, Cirmivel). Jól látszik a kontraszt a harsogóan friss, zöldbe borult alsóbb részek és a még fehérlő hegyek között.

DSCF3431

DSCF3433

DSCF3437

DSCF3449

DSCF3452

DSCF3462

DSCF3467

DSCF3470

DSCF3479

DSCF3484

DSCF3488

Utóirat: a Muckenkogelra illetve a Traisner Hinteralmra vezető túrák részletes ismertetése (amitől, gyakoriságuk miatt, most, és feltételzehtöen a jövőben is, eltekintek) itt található: Gutensteiner Alpen és Türnitzer Alpen | Sztefano-Space

Kategória: Weather | Megjegyzés hozzáfűzése

Az áprilisi hidegfront

Az intenzív havazással érkező hidegfront-betörés, bizonyára jóegynéhány túrázó terveit húzhatta át. Nem is csoda, hisz a koranyári hőmérsékletek máris óhatatlanul nagy és vérmes tettekre késztették a hegyek mind ifjú és mind pedig lélekben még fiatal szerelmeseit. Az északi áramlatok dúlásának viszont még nincs vége, bár úgy néz ki, hogy május beköszöntével újra kedvezőbb, és főleg stabilabb légköri képződmények vehetik át az uralmat a hegyek bércei felett.

Az elmúlt napokban még további hó hullott az 1100 méter feletti régiókban, ami újra felismerhetetlenségig takarhat be, jóegynéhány alpesi ösvényt. Az ezt követő olvadás következményeit sem lenne szabad figyelmen kívül hagyni. Emlékezetes marad, példának jó okáért, az a koranyári Haidsteg mászásunk, amikor a kulcsszakaszként számon tartott kürtő, a fentről szivárgó nedvesség nyomán, még itt, soha nem tapasztalt nyálkás, csúszós bevonattal lepett meg. Ennek következtében akkor egyszer, D/E-re kellett értékelnem az egyébként legfeljebb C/D erősségű szakaszt. A jelenség nem lehet ismeretlen, mivelhogy a hivatalos falrajz is egyértelműen figyelmeztet, hogy „bei Nässe” minimum fél fokkal nehezedhetnek a követelmények. Nos, akkor, azon a napon (szerintem), egy egész fokkal tették feljebb azt a fránya lécet. Nem árt hát az újfent betörni látszó, jó idő kapujában, a tartózkodóbb magatartás, óvatosságból, a kissé visszafogottabb tervezgetés.

Update (április 26): az elmúlt hét hőmérséklet-változása a Raxon (zamg.at szerint). A piros csík a nulla fok határt hivatott jelölni. Ma kezdett határozottan melegedni.

Rax_temp_april

Update (április 27.), odafenn, az alpesi részeken csak lassan-lassan olvadozik a hó. Lenti képet az Ottoház kamerája mutataja:

Rax_temp_april2

Kategória: Weather | 1 hozzászólás

Bergmannsteig, az alternatíva

A Grünbach am Schneeberg település (lenti képen) melletti Isten-áldása parkoló (Segen Gottes Parkplatz), számunkra, már nem ismeretlen kiindulópont. Immár harmadik alkalommal indulunk innen Angikával a Hohe Wand platójára. Célunk a Placklesen (1132m) át az Eicherthütte.

DSC00401 Bővebben…

Kategória: Hiking-Climbing, Hobbies | Címke: , , , | Megjegyzés hozzáfűzése

Türnitzer Höger

Amikor Attilával megtervezzük a túránkat, még sok-sok napsütést ígérnek a felhő-jósok, amiből aztán, sajnálatosan, csak a kirándulás második felére, végére marad valamennyi. Párás, ködös idő fogad, gyenge, és még annál is rosszabb láthatósággal, amit élénk, itt-ott viharos lökésekkel tarkított szél kísér. Szerencsére a szél ereje a túra haladtával csillapodik, így csak a Stadelberg fuvallatoknak kitett gerincén okoz némi gondot.

DSC00236 Bővebben…

Kategória: Hiking-Climbing, Hobbies | Címke: , , , | Megjegyzés hozzáfűzése

Peilstein

Majd két évtizednyi túrázásomból ez idáig teljesen kimaradt a Bécsi-erdő egyik híressége, a Peilstein. Nem is tudom, hogyan történhetett meg ez a hanyag közömbösség. Most is, csak a hegyek ormain dúló viharos szél okán bukkanok a Peilsteinre, mivelhogy szép napos, de felettébb szeles időre van kilátás, így a magasabb régiókat kerülendő úszik a képbe a Peilstein, a maga szerény 718 méteres csúcsával. Így-e avagy úgy, a hegy, kezdő és haladó alpinisták és sziklamászók iskolájának az Alpinschule Peilsteinnek is ad otthont.

DSC00170 Bővebben…

Kategória: Hiking-Climbing, Hobbies | Címke: , , , | Megjegyzés hozzáfűzése

Egy e-MTB kontra MTB adalék

Számomra meglepő, hogy milyen intenzív érdeklődést váltott ki előző posztom, ami arra utal, hogy sporttársaim életkortól függetlenül, nagy figyelemmel követik a montizás és különösen a villanymontizás terén történő híreket, véleményeket. Nos, addig üsd a vasat míg forró címen, a nagyérdemű figyelmébe merném még ajánlani egy korábbi összehasonlításom a kenyérgázra illetve a villanyra járó MTB járgányok között: MTB vagy e-MTB? Egy laikus összehasonlítás | Sztefano-Space

Kategória: Biking | Megjegyzés hozzáfűzése

MTB de kizárólag “e-“ nélkül

Az elmúlt hetekben, néhány alkalommal már újra nyergeltem, de kizárólag kenyérgáz meghajtással. Az „e-” dologra valahogy rá sem bírok nézni. A tavalyi esetem óta elszállott minden ambícióm az elektromos biciklik tekintetében. Most is csak azért említem, mert újfenti keresgélésem során a neten egy seregnyi hasonló, dokumentált esetre bukkantam. A séma minden esetben ugyanaz. Majdnem új, vagy alig használt Giant e-biciklik tulajdonosai motorhibával garanciális javítást igényelnének, mire a gyártó rájuk húzza a vizes lepedőt és manipuláció vádjával hárít. Íme a kárvallottak (Robsn73, Mx1978, Miecky, ObiRadler, Vankinni) megjegyzései a német eMTB-magazin fórumában: https://www.emtb-news.de/forum/threads/giant-syncdrive-motor-fehlercode-6a-trance-x-advance-e-2-yamaha.15506/

GiantYamahaSyncDrive

GiantReign

Úgy tűnik, ebben az iparágban, ez a fajta becstelen praxis a standard, hogy tudniillik a garanciális javítások költségei alól kibújva, a hibákat brutális természetességgel a vásárlókra hárítják. Eközben a villamosbicikli vásárlási-őrület tovább folytatódik (ezért űzhetik zavartalanul a gyártók ezt az áldatlan gyakorlatot, a gyanútlan vásárló úgyis megveszi).

A többség sajnos körültekintés nélkül megy bele az üzletbe, mint jómagam is (a reklámok elvakítottak, beismerem), hogy aztán később szívhassa a fogát. Igen, már korábban is elmondtam, a linket megtalálhatod nálam. Az elektromos biciklik meghibásodási aránya, a német magazin felmérése szerint, a vétel utáni első 2-3 évben eléri és túlhaladja az 50%-ot. Már bocsika, de ki az a balga, aki ilyen borús előfeltételek mellett mégis vállalkozik az ilyen kalandra?

Kategória: Biking | 7 hozzászólás

Plattenstein, avagy egy igazi tavaszi ébredés

Egy minden tekintetében igazi, felemelő, gyengéd tavaszi túrára vágytam, és ez,  eme választásommal, teljes egészében sikerült is. Ragyogó kék ég és napsütés van porondon a mai napon, csak a hőmérséklet gyengélkedik még valamelyest. Ám ez, mint kiderül, nem okoz sem problémát, sem pedig nem csorbítja a megélteket. Célom a Plattenstein 1154 méteres csúcsa a hatalmas kereszttel, melyet minden valószínűség szerint az évezred fordulóján emelhették, hisz a 2000 díszeleg rajta nagy számokban (lenti képen).

DSC00054 Bővebben…

Kategória: Hiking-Climbing, Hobbies | Címke: , , , | Megjegyzés hozzáfűzése

A négy kunyhó-túra a Parapluiebergen

Pompás dolgokat művel a tavasz az egyébként nem kifejezetten attraktív domboldalakkal, állapítjuk meg Angikával vasárnapi túránk során. Tudniillik egyik ámulatunkból esünk a másikba a föld rejtett rétegéiből most hirtelen előtörő színpompás mezei virágoktól. Pedig csak kunyhó-nézőben vagyunk a Parapluie-hegy északkelit részén, tudniillik ott, ahol még nem jártunk, bár korábbi hegyi biciklizéseim során volt már futó szerencsém a vidékhez.

DSC09932 Bővebben…

Kategória: Hiking-Climbing, Hobbies | Címke: , , , | Megjegyzés hozzáfűzése

Bolygómérnökség és vegyi csíkok?

Miközben a tavasz még gyengélkedik, a téli évadot már, megítélésem szerint, komplett le lehet zárni. Elég soványra sikeredett szegény. Miután feljegyzéseim révén akár egy évtizeden túl is vissza lehet pillantani az elmúlt telekre, sajnos meg kell állapítani, hogy az ideihez hasonló rövid rapszódia még nem akadt horogra. Eközben felvetődik a kérdés, hogy ez most ama sokat emlegetett klímaváltozás rovására írható, avagy (más) emberi beavatkozás műve. És most nem a woke/zöld-agenda szerinti széndioxid hipotézisre gondolok, hanem egy sokkal riasztóbb műfajra.

CoolerPlanet

A The Epoch Times számol be terjedelmes cikkében azokról a nagyszabású erőfeszítésekről, melyek a geoengineering égisze alatt vannak máris folyamatban és melyekkel a napot próbálják leárnyékolni, hogy így hűsítsek a bolygót. Ergo, direkt beavatkozás az időjárás azon folyamataiba és ciklusaiba, amit a tudomány még csak hiányosan (ha egyáltalán) képes megérteni.

A cikk beszámol az olyan technológiákról, mint a „stratospheric aerosol injection” amivel például hőlégballonnal juttatnak kéndioxid-permetet a sztratoszférába. Amit ezzel kapcsolatban röviden mondani szeretnék, csupán csak annyi, hogy az ilyen és ehhez hasonló beavatkozások nyomán, már nem lehet tudni, hogy az amit megélünk, valóban a természetes folyamatok mentén történik-e, avagy efféle durva beavatkozások következménye.

nasaairborn

Eközben tudományos berkekben sincs egyértelmű támogatottsága az ilyen durva beavatkozásoknak. A cikkben is elhangzik a kritika “Geoengineering the climate is a very scary prospect”, azaz a klíma bolygómérnökséggel (micsoda magyar elnevezés) való befolyásolása egy felettébb félelmetes perspektíva. Én ezt hübrisznek tartom.

Kategória: News and politics | Megjegyzés hozzáfűzése

Mentés a Raxon

Miközben az elmúlt vasárnap, mi a magunk útját jártuk a Hohe Wandon, a hegyi mentőknek akadt egy kis dolga a Raxon. Ahogy akkor említettem, odafenn még létezik olyasmi, hogy hó és jég, mint kiderült, nem is kevés. Tudniillik, egy páros az Alpenvereinsteigen szeretett volna a platóra feljutni, és a Gaißlochon (hűha) át leereszkedni. Aki ismeri a terepet, eleve gondolhatja, hogy ez azért, tél-vége ide, vagy oda, de mégis elég arrogáns ötlet.

RaxWinter
Csak illusztációs hangulati kép, nincs köze a mentéshez

Számításaikat át is húzta a jég. Mivel a az Alpenvereinsteig drótkötelei nagyrészt a jégtakaró fogságában voltak, a platóra nem sikerült kilyukadniuk. Visszafordulás helyett, a Gustav-Jahnsteigen próbáltak harántolgatva a Gaißlochig eljutni, ám a ferrata végében, a Gaißloch közelében ismét a jég állta útjukat. Naná! Vajon milyen ábra fogadta volna őket egyenesen a Gaißlochban, rágondolni is rossz. Miután 15:30-kor esélyeik elpárolgóban voltak, riasztották a hegyi mentőket. Egy 13 fős csapat indult keresésükre, majd az időjárás kegyéből, egy helikopterrel, sikerült a szerencsétleneket 17:00 órára kiemelni a jégvilágból és leereszteni a Höllentalban.

Szóval személyes véleményem, hogy amennyiben kötelezően is túrát kellett volna szerveznem a Raxra, a déli, napos oldalt választottam volna, ahol gyorsabb az olvadás, nem pedig a sötét és árnyékos Großes Höllentalt. Ennyi sütnivalója azért lehetne az embereknek.

rax_alpenvereinssteig_gustav_jahn_steig_gaislochsteig

Kategória: Hiking-Climbing, News and politics | Megjegyzés hozzáfűzése

Hetedhét mászókán is túl….

Valahol odafenn, a hegycsúcsok környékén, még lenne (van is) valamiféle inspekcióra alkalmas téli hangulat, de a Beaufort skála szerinti 8-as szél (ún. Höhenwinde) elveszi a hozzá való kedvemet. Inkább az alacsonyabban fekvő régiók felé orientálódunk. Legutóbb Attila érdeklődését felkeltette a Hohe Wandon tett felfedező túrám, így e tényből szinte automatikusan adódik egy hasonló akció igénye. Két jól ismert ferratát is bekomponálok a képbe, így jön ki egy színes menü, mégpedig hét jellegeikben egészen különböző Steig (azaz mászóka) láncra fűzése és egymás utáni ízlelgetése.

DSC09694 Bővebben…

Kategória: Hiking-Climbing, Hobbies | Címke: , , , , | 1 hozzászólás